Filadelfias Sociala arbete

En kyrka i staden, landet, världen

Gud hjärta Stockholm

Filadelfia ligger mitt i Stockholms hjärta, och Filadelfias hjärta vill slå för varje stockholmare. Att få tjäna vår stad och göra den till en lite varmare plats är ett av våra viktigaste uppdrag.

Genom vårt sociala arbete verkar vi för att skapa en trygg och varm mötesplats för alla. Alltifrån att servera mat, till insamlingar eller stöd när livet krisar. Läs mer om våra verksamheter längre ner.

Hur det började

När Filadelfiakyrkan föddes 1910 var det i en slumstad där nöden var stor. Sverige var fattigt och Sankt Eriksplan där den unga församlingen snart skulle flytta in, var inget undantag. Under den stora ekonomiska krisen på 1930-talet blev nuvarande funkisbyggnaden på Rörstrandsgatan 5 det nya hemmet. En av de första prioriteringarna blev att fylla akuta basala behov som hunger. Snart var den långa ringlande soppkökskön utanför Filadelfia av cirka 450 hungriga människor en vardagsbild i stadslandskapet… (fortsätt läs om hur det började längre ner på sidan)

Några av våra verksamheter inom socialt arbete:

Ukrainsk mötesplats

Varje torsdag anordnas mötesplats för ukrainare i Filadelfias lokaler. Här får man träffa sina landsmän, lära känna nya och gamla vänner, bjudas på hemlagad lunch och fika och vara med på stickcafé och gå på svenskundervisning.

Lunch i gemenskap

Lunch i gemenskap är lördagsluncher med guldkant! Tillsammans samarbetar vi med flera av stadens kyrkor för att se till att de som lever i störst nöd, alltid kan få dela gemenskap och få en näringsrik, vällagad lunch med fika. På våra luncher har vi runt 250 gäster. Det är en sån fest!

Hjälpkassan

Vi är ingen socialtjänst, men vi är en större församling som möter många människor. Vi är medvetna om att behoven i vår församlingsfamilj och närmiljö kan vara nog så stora. Hjälpkassan är en ekonomisk livlina för akut och tillfällig hjälp för människor inom vårt församlingsnätverk som befinner sig i ett ekonomiskt utsatt läge. Vi ger inte ut några kontanter och en individuell ekonomisk bedömning sker alltid. 

En del av hjälpkassan går till att möjliggöra att barn och unga kan delta i aktiviteter under året som sommar- och vinterläger. Hjälpkassan bygger i nuläget helt på insamlade pengar från vår stora församlingsfamilj.

Är du del av vårt lokala församlingsnätverk och är i akut hjälp?

Vill du ge en gåva till Hjälpkassan? Välj knappen nedan. Märk: Hjälpkassan

Social support

Med Social Support vill vi vara ett komplement till samhällets resurser; möta och stödja människor i olika sammanhang och med olika behov som inte kan tillgodoses på annat sätt. Vår sociala support består av en hub av spetskompetenser som i sin vardag arbetar nära samhällsfrågor, tex migration, konsument- bostads- och försäkringsfrågor liksom familjerätt.

Vi vill ge hjälp till självhjälp och bistår med rådgivning och vägledning. Vår Sociala support består till stor del av ideella krafter och nås per mejl.

Vill du söka rådgivning hos vårt Sociala Support?
Har du en spetskompetens och vill bidra?
Välkommen att kontakta oss!

Vill du vara med och göra skillnad?

Kontakta Linda Stenmark, verksamhetsansvarig för Filadelfia Social, så berättar vi mer om hur du kan vara med och göra skillnad.

Linda Stenmark

08-457 09 24
linda.stenmark@filadelfiakyrkan.se

Hur allt började

Socialt arbete som puls i en ny växande församling 

När Filadelfiakyrkan föddes 1910 var det i en slumstad där nöden var stor. Sverige var fattigt och Sankt Eriksplan där den unga församlingen snart skulle flytta in, var inget undantag. Under den stora ekonomiska krisen på 1930-talet blev nuvarande funkisbyggnaden på Rörstrandsgatan 5 det nya hemmet. En av de första prioriteringarna blev att fylla akuta basala behov som hunger. Snart var den långa ringlande soppkökskön utanför Filadelfia av cirka 450 hungriga människor en vardagsbild i stadslandskapet.

Sex dagar i veckan var det soppkök och på söndagen vilade man och bjöd in alla på gudstjänst för mat till ande och själ. Den unge Lewi Pethrus, en social entreprenör och föreståndare i Filadelfia, blev i sitt hemkvarter på nuvarande Gästrikegatan snart kallad för ”lopp-pastorn”. Hans enorma driv för social rättvisa och att göra gott bland de som hade det sämst, gjorde att hyresvärden till slut vräkte honom från sitt hem. Man trodde att ”patrasket” Lewi bjöd in hos sig ledde till ohyra. Den unga församlingen hittade snart nya möjligheter och startade ett skyddsboende för män. Strax därefter fick man tag på en femrummare där det snart växte fram ett borstbinderi, ett skrädderi och en skomakare, för att skapa arbeten till de män som brutit sig loss ur alkoholmissbruk.

Socialt entreprenörskap var pulsen i den lilla kyrkokroppen.

 

För att bevara och fortsätta bejaka ett stort engagemang för stadens mest utsatta skrevs det sociala uppdraget in den första ändamålsparagrafen. Filadelfia ska ”med särskilt ändamål omhändertaga och bereda vård åt fattiga eller anledes hjälpbehövande barn, upprätta och på rätt väg hjälpa fallna män samt i övrigt efter förmåga hjälpa nödställda eller utöva kristlig människovänlig verksamhet” (utdrag ur stadgarna från 1916). Mer än hundra år senare lever denna längtan kvar. Även om stadens behov ritats om sedan dess, har behoven inte minskat av vi som lokal kyrka och individer engagerar oss i vår stad och våra kvarter och är uppmärksamma på samtidens behov, både synliga som de mer dolda.

 

Jesus tackade dem nämligen och sa;
”Jag var hungrig, och ni kom med mat.
Jag var törstig, och ni kom med vatten.
Jag var hemlös, och ni gav mig rum.
Jag frös, och ni gav mig kläder.
Jag var sjuk, och ni hälsade på.
Jag satt i fängelse, och ni besökte mig.”
Men vi har ju aldrig sett dig i dessa situationer, fortsatte de. När skulle vi ha gjort detta för dig?

Då svarade Jesus: Varje gång ni gjorde detta för någon som var bortglömd eller inte räknades, då var detta jag – då gjorde ni det för mig.

Matteus evangelium kap 25, The Message